Plinten en sierlijsten van Orac Decor

 In Plinten en Sierlijsten

Al meer dan 40 jaar specialiseert het Belgische bedrijf Orac Decor zich in de rol van kunststof in de wereld van interieurdesign. Vandaag de dag zet het bedrijf deze know-how in voor de ontwikkeling van design plinten, sierlijsten en lambriseringen. Deze muurprofielen worden ontwikkeld door professionele designers en zijn dan ook meer dan zomaar afwerkingen voor je muur. Ze bepalen in belangrijke mate mee de look and feel van de kamer. Wij laten graag even zien hoe je zelf creatief aan de slag kan met deze profielen.

Orac lijmen
Plinten plaatsen
Sierlijsten plaatsen
Lambrisering plaatsen
Inspiratie

1. Orac lijmen

Orac heeft een aangepast assortiment aan lijmen ontwikkeld om hun profielen mee te bevestigen. Zo kunnen ze garanderen dat je tot een optimaal resultaat zal komen. Bovendien is de garantie op de muurprofielen ook enkel van toepassing als je bij de bevestiging gebruik maakt van deze lijmen.

DecoFix Pro – De basis

4918_ila

De blauwe tube bevat de standaardlijm voor het plaatsen van Orac plinten of sierlijsten. Deze variant is vooral geschikt voor gebruik op droge of poreuze ondergronden. Deze lijm komt steeds in hoeveelheden van 310ml en is geschikt om +/- 8m tegen je muur te bevestigen.

Breng gerust ruim voldoende lijm aan op je plint of sierlijst. Druk het geheel stevig tegen de muur en verwijder de zichtbare resten dadelijk met een spatel. Op die manier is het resultaat dadelijk mooi afgewerkt.

DecoFix Hydro – Sierlijsten plaatsen op een niet-poreuze ondergrond

4917_ila

Heb je niet de mogelijkheid om je wandprofiel op een droge ondergrond te bevestigen? Met DecoFix Hydro kan je ook op vochtige en niet-poreuze oppervlaktes aan de slag. Deze extra stevige lijm kan zelfs gebruikt worden om buiten aan de slag te gaan. Deze lijm komt in hoeveelheden van 290ml en is eveneens geschikt voor +/- 8m wandprofielen.

Door de kracht van deze lijm, volstaat het in principe om enkel lijm aan te brengen in de voorziene gootjes. Zijn er na bevestiging toch nog wat lijmresten zichtbaar? Verwijder deze dan met een licht vochtige spons.

DecoFix Extra – Onontbeerlijk voor de finishing touch!

decofix-extra

Orac Decor ontwikkelde deze lijm speciaal voor de verbinding tussen de verschillende profielen. Breng de lijm aan op het uiteinde van je wandprofiel en druk het volgende stuk er stevig tegenaan. Net voor de volledige uitharding kan je het zichtbare teveel aan lijm gewoon met een mesje verwijderen. Krijg je de lijmresten moeilijk weg? Met wat aceton of Synth Thinner kan je normaal voorzichtig de laatste restjes verwijderen.

Tip: DecoFix Extra is voor eender welke situatie een onmisbare lijm. Deze lijm maakt echter vlekken op de huid die je erg moeilijk kan afwassen. Vermijd dus contact met de huid! Wil je deze lijm iets sneller laten drogen? Bevochtig de naden dan lichtjes met een vernevelspuitje.

Na 24u drogen kan je je plinten gaan overschilderen. Wanneer je correct gebruik gemaakt hebt van de DecoFix extra, zal je merken dat de naden tussen je profielen werkelijk onzichtbaar geworden zijn!

2. Plinten plaatsen

Je kan de plinten van Orac heel gemakkelijk zelf plaatsen. Wij zetten de verschillende stappen even voor u op een rij.

Het juiste model selecteren

Door voor een aangepast model te kiezen, kan je je vaak heel wat werk besparen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor een overzetplint, die je over je oude plinten heen kan zetten. Zo hoef je de oude plinten niet weg te halen. Bovendien zijn overzetplinten vaak ook voorzien van een kabelgoot, zodat je er ook elektriciteitskabels in kan wegwerken.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je het nodige materiaal bij de hand hebt:

  • Zaag
  • Verstekbak
  • Potlood
  • Lat
  • Doekje
  • Spatel
  • Lijm: DecoFix Extra (verbinding van plinten)  en DecoFix Pro (poreuze ondergrond) OF DecoFix Hydro (niet-poreuze of vochtige ondergronden)
  • Plinten: Laat zowel plinten als lijm gedurende minstens 24u op kamertemperatuur komen zodat ze niet uitzetten of inkrimpen

Alles klaar? Maak dan eerst het oppervlak grondig schoon en schuur indien nodig lichtjes op. Zorg er ook voor dat oneffenheden weggeplamuurd zijn, zodat je op een vlakke, propere ondergrond aan de slag kan.

Opgelet: Plaats je plinten steeds op de kale muur. Behangen doe je na het plaatsen van plinten en sierlijsten.

Een hoek zagen

Leg de plint tegen één van beide benen van de hoek. Trek nu op de bovenkant van de plint een potloodlijn die vertrekt bij het hoekpunt en naar je toe loopt. In deze richting moet je straks zagen.

Meet je hoek even na en deel de grootte van je hoek door twee. Zo weet je op hoeveel graden je dient te zagen. Voor een hoek van 90° stel je de verstekbak dus af op 45°. Je zaagt dus 45° , volgens de richting die in potlood is aangegeven.

Plaats nu een nieuwe plint tegen het andere been van de hoek en teken opnieuw in potlood de zaagrichting. Beide delen passen op elkaar en vormen je hoek.

Lijmen
Breng je DecoFix Extra of je DecoFix Pro aan in het voorziene gootje aan de bovenkant van de plint. Plaats dadelijk tegen de muur en druk goed aan. Verwijder de lijm die naar buiten komt dadelijk met je spatel en maak schoon met een doekje of spons.

Plaats de éne plint tegen de andere door op één van beide uiteindes een laagje DecoFix Extra aan te brengen. Druk beide plinten goed tegen elkaar aan. Laat max. 1u drogen en verwijder de overtollige lijm met een spateltje. Laat vervolgens opnieuw 2-3u uitdrogen en verwijder opnieuw het teveel dat naar buiten komt met je spatel.

orac-lijm

Schilderen

De plinten van Orac zijn altijd voorzien van een matte witte primerlaag. Wanneer je na het plaatsen van je plinten dus nog behang moet kleven en andere klussen moet doen, kan je je plinten gewoon even ongeschilderd tegen de muur laten hangen. Na het behangen en na andere werken, kan je alles in één keer schilderen.

Voor je aan de slag gaat, kan het interessant zijn om je plinten nog even heel lichtjes op te schuren. Eens de primer opgeschuurd is, zal je eindlaag een optimale hechting vinden en kom je met een minimum aan verf toch tot een uitstekend resultaat.

Soorten verf

Alle kwaliteitsvolle commerciële eindverven vinden een goede hechting op de Orac plinten. Je kan dus zelf kiezen of je voor latex, acryl of polyurethaanverf gaat. Probeer de industriële, zware solvent gedreven verven te vermijden. Deze zijn niet alleen ongezond voor jezelf en voor het milieu,  maar ze zijn bovendien ook minder goed voor je plinten.

verf

Werk je liever met een verfborstel, een spuitpistool of een rol? Alles is mogelijk!

Plinten schilderen om naden te doen verdwijnen

Wanneer je, zoals aangegeven, de naden tussen je profielen verbonden hebt met DecoFix Extra lijm, kan je deze helemaal laten verdwijnen door ze te schilderen. Schuur de naad eerst nog even lichtjes op en ga er dan met je verf overheen. Als je correct te werk gegaan bent met de lijm, mag je nu geen naad meer zijn.

Even testen?

Wil je zelf even testen hoe je kamer eruit komt te zien met een Orac plint? Of wil je weten hoe je plinten eruit zullen zien als je je verf erop aanbrengt? Vraag je gratis stalen aan en ondervind zelf de mogelijkheden!
plinten orac

3. Sierlijsten plaatsen

Voorbereiding

Ga op zoek naar de ideale sierlijsten vòòr je met behang aan de slag gaat. Sierlijsten dienen immers zo dicht mogelijk tegen de onbewerkte muur te komen. Hou rekening met de verschillende bestaande modellen en met de vormgeving van je kamer. Heb je een groot raam in de kamer? Dan kan het interessant zijn om voor gordijnprofielen te kiezen. Deze sierlijsten worden vastgekleefd tegen het plafond en kunnen dan ook gewoon doorlopen voor de gordijnrails.

Heb je dé perfecte sierlijsten gevonden? Denk er dan om dat je voldoende lengte bestelt. Als je gewoon de lengte van je muren meet, zal je ongetwijfeld iets te kort hebben. Door hoekjes te verzagen en kantjes op te vullen raakt er immers heel wat verloren.

Laat je sierlijsten zeker 24u in de kamer liggen voor je aan de slag gaat, zodat ze niet uitzetten of inkrimpen door de verandering van omgeving.

Eens je je sierlijsten in huis hebt, wordt het tijd om het nodige gereedschap te verzamelen. Het plaatsen van lijsten is vrij eenvoudig en vergt niet zo veel materiaal. Het enige wat je nodig hebt is een zaag, verstekbak, potlood, latje, doekje en spatel. En natuurlijk ook… Lijm en lijmpistool

Een binnenhoek zagen

Hou je lijst tegen  het plafond en zorg ervoor dat het uiteinde van de sierlijst in de hoek komt. Duid met potlood aan tot waar de bovenkant van je sierlijst zal komen. Herhaal voor het andere been van de hoek, zodat de twee lijnen op je plafond elkaar kruisen.

kroonlijst-stap1

Trek vervolgens een lijn vanaf het kruispunt van beide lijnen naar de binnenhoek. In deze richting dien je straks te zagen.

kroonlijst-stap2

Vermijd verwarring door op de achterzijde van de sierlijst te markeren wat de bovenkant en wat de onderkant wordt. De eenvoudigste oplossing is om over de hele lengte van de lijst een lijn te trekken aan de bovenkant. Zo weet je voor elk stukje lijst wat waar dient te komen.

Plaats je sierlijst nu in je verstekbak. De kant die je als ‘bovenkant’ gemarkeerd hebt, komt steeds naar onderen in de verstekbak. Je draait je sierlijst dus op. Meet nu je hoek even na en deel het aantal graden door twee. Heb je een hoek van 90°? Dan dien je je sierlijst op 45° te zagen, in de richting die je in potlood gemarkeerd hebt.

Een buitenhoek zagen

Voor buitenhoeken ga je volgens hetzelfde principe te werk. Plaats je sierlijst langs beide zijden van de hoek en markeer de bovenkant van je lijst tegen het plafond. Trek vervolgens een lijn van het kruispunt van beide lijnen naar de hoek van je lijst om zo de zaagrichting te markeren.

kroonlijst-stap3

Geef de lijst een plaatsje in je verstekbak en vergeet niet om ook nu weer de bovenzijde van je sierlijst naar onderen te leggen en dus je lijst om te draaien. Meet ook nu je hoek na en deel door twee. Een hoek van 270° wordt dus verzaagd op 135°, volgens de richting die je gemarkeerd hebt.

Sierlijsten plaatsen

Nu kan je je sierlijsten plaatsen. Breng de lijm aan in de voorziene V-goot en druk stevig aan tegen het plafond. Verwijder de overtollige lijm zoals aangegeven in paragraaf 1.

Klaar met de plaatsing? Dan kan je indien nodig alles lichtjes opschuren en voor een laagje verf zorgen!

4. Lambriseringen plaatsen

Een lambrisering is al lang niet meer het handelsmerk van oude, klassieke interieurs. Creatievelingen kunnen er een heel eigen effect mee teweeg brengen! Dankzij het eenvoudige systeem van Orac kan je zelf aan de slag.

Een lambrisering met moderne look

Door gebruik te maken van strakke, eenvoudige latten, breng je met je lambrisering een modern effect teweeg. Bovendien kan je dit effect met het materiaal van Orac heel gemakkelijk zelf tot stand brengen!

lambrisering

Stap 1 – De plint

Het begint allemaal heel eenvoudig met de bevestiging van de plint. Op bovenstaand model maakt men gebruik van model DX163-2300. In principe kan je echter eender welk model gebruiken, zolang je plint dezelfde dikte heeft als de latjes die verticaal bevestigd worden.

Stap 2 – De verticale latjes

Zaag eerst alle verticale latjes op dezelfde lengte voor je begint met de bevestiging.Een tip? Zaag één stukje lambrisering dat precies de lengte heeft van de afstand die je tussen twee verticale latjes wil zien. Zo kan je telkens dit meetstukje tegen je vorige verticale latje leggen om af te tekenen waar het volgende latje komt.  Op bovenstaande foto werd gebruik gemaakt van het Orac model DX157-2300

Stap 3 – De bovenste horizontale lat

Vaak is het aangewezen om voor de bovenste lat hetzelfde model te gebruiken als dat van de plint. Op die manier blijft het resultaat strak en eenvoudig. Ook hier is het belangrijkste echter dat de bovenste lat dezelfde dikte heeft als de verticale latjes.

Stap 4 – De afwerking

Je kan het natuurlijk hierbij laten. Maar als je toch nog een extraatje wil, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om nog een smallere lat te bevestigen tegen je plint en tegen de bovenste horizontale lat. Zo zorg je voor dat beetje extra reliëf! In het bovenstaande geval wordt er gebruik gemaakt van de PX164 bovenaan en van de DX162-2300 onderaan .

lambrisering-2

Een meer traditioneel effect

Door te kiezen voor meer reliëf, breng je een meer traditioneel effect teweeg. Dit hoeft echter niet noodzakelijk klassiek te zijn. Schilder je lambrisering in een warme kleur en zorg zo voor een knus en huiselijk resultaat!

lambrisering-3

Stap 1 – De verticale latten

Zaag voor je begint alle verticale latjes op dezelfde hoogte. Dankzij de afdeklat die bovenaan op deze latjes komt, heb je een lichte speling. Voor deze opstelling wordt de PX147 gebruikt.

Stap 2 – De afdeklat

Bovenaan op de verticale latjes wordt de PX169 bevestigd. Dankzij de handige vormgeving bedekt deze lat lichte onregelmatigheden aan de bovenzijde van de horizontale latten.

Stap 3 – De plint

Tegen de onderzijde van de verticale latten is hier de SX118 bevestigd. Uiteraard kan je echter zelf kiezen welke plint je tegen je lambrisering aan plaatst. Creatief aan de slag? Je kan ook voor een origineel effect zorgen door een grotere en een kleinere plint te combineren. Dit zorgt voor wat extra reliëf.

Stap 4 – Schilderen

De plinten van Orac zijn reeds voorzien van een primerlaag. Je kan ze dus dadelijk voorzien van een kleurtje dat in jouw interieur past!

5. Inspiratie

Creatievelingen kunnen met de decoratie van Orac werkelijk unieke resultaten tot stand brengen. Enkele voorbeelden, om bij weg te dromen en misschien zelfs ter inspiratie…

Een herenhuis in Gatsby stijl.

Het interieur in dit Duitse herenhuis is een unieke creatie van de Belgische ontwerper Sigisbert Engelbosch. Je lijkt wel een ander tijdsperk binnen te stappen…

herenhuis-inrichting-1

Warme gezelligheid en verfrissend daglicht wisselen elkaar af in een opeenvolging van ruimtes die tot de verbeelding spreken. Waar in de inkomhal voor een warm welkom gezorgd werd, koos men in de keuken voor functionele eenvoud met klasse.

Het pronkstuk van het huis is zonder twijfel deze bibliotheek. Barokke profielen werden gecombineerd met antieke meubelen van over de hele wereld om een indrukwekkende leeshoek in te richten.

inrichting-orac-2

 

Elegante sierlijsten en subtiele plinten in een modern interieur.

Maar het kan natuurlijk ook helemaal anders. Ook met een subtieler accent op de juiste plaatsen kan je unieke interieurs tot stand brengen. Dat is precies waar designer Ulf Moritz voor staat.

inrichting-orac-3

Hoewel er in dit interieur bewust werd gekozen voor neutrale, bleke kleuren, bracht Ulf MOritz toch warmte en sfeer door aan de slag te gaan met een combinatie van licht, zachte vormen en natuurlijke figuren.

inrichting-orac-4

Het plafond kreeg een unieke ruitvormige afwerking en wordt bijzonder benadrukt door de indirecte verlichting in de Fluxus sierlijst. Dit heeft als effect dat het plafond extra hoog lijkt.

inrichting-orac-5

 

Subtiel design.

inrichting-ora6

Ook op meer zuiderse bestemmingen zien we het design van Orac terugkeren. In het Spaanse hotel Thé Serras werd gekozen voor subtiel design. De muurprofielen kregen dezelfde witte tint als de rest van de kamer, maar krijgen toch een bijzonder accent door de warme wandverlichting.

In de slaapkamer werd extra volume gecreëerd door te kiezen voor indirecte verlichting. Deze keuze geeft de kamer niet alleen overdag een extra dimensie, maar zorgt ’s avonds ook voor sfeer en gezelligheid.

inrichting-orac-8

In de badkamer wordt de sfeer van de woonkamer vastgehouden door te kiezen voor gelijkaardige muurprofielen in combinatie met subtiele sierlijsten. Het geheel? Een uitnodigende hotelkamer waar wij alvast van dromen!

inrichting-orac-9

Geef je reactie