Alles over vliesbehang

 In Alles over behang

In de wereld van het behang lijkt vliesbehang zo stilaan de overhand te krijgen op gewoon behang. Waarom deze nieuwe behangtechniek leren?

Wij zochten het voor u uit.

1. Types vliesbehang
2. Verschillende soorten ondergronden en omgevingen
3. Vliesbehang aanbrengen
4. Tips and Tricks

1. Types vliesbehang

Beschadigde muren renoveren – Renovatievlies

Renovatievlies wordt in eerste instantie aangebracht om de muur te verstevigen en om oneffenheden weg te werken. Zo krijg je een mooi effen oppervlak waarop je gemakkelijk verder kan schilderen of behangen. Deze techniek wordt dan ook heel vaak door professionele schilders ingezet om muren gemakkelijk te renoveren en te verven.

Renovatievlies heeft een witte kleur en is verkrijgbaar met of zonder reliëf. Afhankelijk van het oppervlak kan je kiezen voor een lichter of een dikker vliesbehang. Met dikker vliesbehang kan je de ondergrond beter verstevigen. Indien het oppervlak echt ernstig beschadigd is, is het aangewezen om dit eerst te behandelen alvorens het vlies aan te brengen.

Na het behangen wordt er een primer aangebracht op het behang. Op die manier wordt het oppervlak minder doorlatend. Bovenop de primer kan je dan je muur verven of verder behangen. Dankzij de primer neemt het renovatievlies minder behanglijm of verf van de bovenlagen op. Als je al vliesbehang hebt, kan je bovenop dat behang altijd een nieuwe laag gewoon behang of een laag verf aanbrengen. In beide gevallen is het aangewezen om eerst een primerlaag op je oude vliesbehang aan te brengen

Een variant op het moderne renovatievlies is glasvezelbehang. Wanneer je met behang oneffenheden wil wegwerken, is dit het stevigste behang dat je kan inzetten. Het is echter vrij stug en moeilijk om achteraf te verwijderen. Dit behang kan 24u na behangen met latexverf geschilderd worden.

renovatievlies

 

Een neutrale afwerking – Voorgeschilderd vliesbehang

Voorgeschilderd vliesbehang is vliesbehang dat reeds bewerkt werd met een primer. Het bestaat in verschillende kleuren.

Wie op zoek is naar behang in een neutrale kleur, kan ervoor kiezen om de muur af te werken met voorgeschilderd vliesbehang. Dit behang hoeft achteraf niet verder bewerkt te worden. Wanneer het voorgeschilderd vliesbehang de buitenste laag van je muurbekleding vormt, is het echter wel aangewezen om erg voorzichtig te werk te gaan, zodat er geen lijmsporen op het behang achterblijven.

Als je toch graag je muur een extra laag verf geeft, kan voorgeschilderd vliesbehang ook interessant zijn. Je kan je verf immers rechtstreeks op dit behang aanbrengen, zonder dat je eerst een primerlaag moet schilderen. Afhankelijk van je verfkeuze kan je voor licht of donker voorgeschilderd behang kiezen.

De finishing touch – Decoratief vliesbehang

Decoratief vliesbehang wordt vooral verkozen omwille van het gebruiksgemak en de motieven. Dit behang kan rechtstreeks op de muur worden aangebracht en is dan ook ideaal om in een handomdraai een leuk accent aan te brengen in je interieur. Het behang bedekt kleinere scheurtjes, zodat je met één eenvoudige behanglaag direct een afgewerkte muur krijgt. Je vindt heel wat verschillende types decoratief vliesbehang op de markt.

Met het vliesbehang van Roomblush brengt je een retro accent aan in de kamer. Roomblush maakt behangpapier met typische Scandinavische motieven, die voor een originele vintage look zorgen. Dit trendy behang met leuke vormen en kleuren is erg populair in de designwereld.

Fermliving zet de retro-trend in voor de kinderkamer. Vrolijke figuurtjes en kleurige motieven wisselen elkaar af, om zo een speels accent tot stand te brengen. Ideaal om een kamer een frisse, jonge look te geven.

Piet Boon en Piet Hein Eek zijn twee types vliesbehang waarmee je gezichtsbedrog kan creëren in je kamer. Piet Boon levert behang met een betonmotief. Zo krijgen bezoekers de indruk dat de kamer moderne betonnen muren heeft. Piet Hein Eek biedt behang met verschillende houtmotieven. Zo lijkt het alsof je woonkamer uit warme houten planken is opgetrokken.

Liever snel een neutrale maar afgewerkte muur? Dan is het Marburg vliesbehang met structuur de ideale oplossing. Dit behang is vrij neutraal en past dan ook in elk interieur. Tegelijk geven de zachte kleuren en de subtiele structuur van dit behang je interieur direct een afgewerkte look.

decoratief-vliesbehang

 

2. Verschillende soorten ondergronden en omgevingen

Algemeen genomen kan vliesbehang op heel verschillende ondergronden en kamers worden aangebracht. Zelfs in een badkamer is vliesbehang mogelijk. Het is wel aangewezen om in dat geval een grondlaag aan te brengen voor het behangen en om met watervaste lijm te werken.

Twee specifieke gevallen eisen bijzondere aandacht. Ten eerste is het aangewezen voorzichtig te zijn met oude verflagen of oude lagen behang. Deze komen soms los, zodat het vliesbehang niet stevig blijft zitten. Daarom kan je oudere lagen verf maar beter eerst bewerken met een primer. Oudere behanglagen moeten verwijderd worden. Ten tweede nemen poreuze ondergronden de behanglijm erg snel op, zodat het moeilijk wordt om het behang stevig te bevestigen. Ook deze ondergronden kan je maar beter bewerken met een primer.

Graag zetten we nog enkele bijzondere ondergronden voor u op een rijtje.

Vliesbehang op tegels

Je kan je vliesbehang niet rechtstreeks over tegels plaatsen, omdat je dan de vorm van je tegels door het behang zal zien. Bovendien zal het behang minder vlot blijven kleven. Het is aangewezen om de voegen en de tegels met een laag plamuur te bedekken zodat het behang beter blijft kleven en de tegels niet door het behang heen te zien zijn.

Vliesbehang op verf

Je kan zonder probleem vliesbehang kleven op kwaliteitsvolle verf. Wanneer de verf niet meer van optimale kwaliteit is of zelfs van de muur komt, is het zeker aangewezen eerst een primerlaag aan te brengen. Laat de primerlaag minstens 24u drogen alvorens het vliesbehang aan te brengen.

Vliesbehang op vliesbehang

Je kan een nieuwe laag vliesbehang aanbrengen op een oud vliesbehang, als het oude behang neutraal en van goede kwaliteit is. Het moet dus gaan om effen vliesbehang met daarop een goede verflaag. Vliesbehang met een structuur kan je beter eerst plamuren, zodat je een effen ondergrond krijgt om het behang op vast te maken. Ook als het oude vliesbehang begint los te laten, is het aangewezen de ondergrond eerst verder te bewerken.

Vliesbehang op vers pleisterwerk

Het is aangewezen om het vliesbehang pas aan te brengen wanneer de pleister volledig droog is. Indien dit niet het geval is, bestaat het risico dat het behang loskomt. Pleister heeft gemiddeld een half jaar nodig om te drogen. De precieze duur van dit proces hangt af van de dikte van de pleisterlaag en de omstandigheden.

Vliesbehang op osb platen

Osb platen bestaan uit absorberend hout. Het is met andere woorden zeker noodzakelijk om voor het behangen eerst een primer aan te brengen, anders zal de lijm te snel verdwijnen in de ondergrond. Bovendien zijn osb platen ook niet altijd volledig effen. Het is dus mogelijk dat je oneffenheden doorheen het behang kan zien komen.

Vliesbehang op isomo

Ook op isomo kan vliesbehang worden aangebracht. Je kan wel best eerst een goede primerlaag aanbrengen voor het behangen. Verder bestaat ook de kans dat je de vorm van de isomotegels doorheen het behang kan zien.

Vliesbehang op glasvezel

Glasvezel is erg poreus en zal dus een groot deel van de lijm opnemen. Daarom is het aan te raden om het glasvezelbehang met een isolerende primer te bedekken. Op die manier kan je wel een laag vliesbehang op glasvezel aanbrengen.

3. Vliesbehang aanbrengen

Vliesbehang is niet alleen erg interessant om kleine oneffenheden in de muur weg te werken. Je kan het bovendien ook erg gemakkelijk bevestigen. Je kan de lijm direct op de muur aanbrengen in plaats van op het behangpapier. Er is dus geen behangtafel meer nodig. Opgelet: We raden sterk af om het vliesbehang toch op de oude manier op te hangen. Als je de lijm eerst op het papier aanbrengt, bestaat het risico dat de lijm al te veel in het papier dringt, waardoor er oneffenheden kunnen ontstaan in het behang.

  1. Bereid de ondergrond goed voor. Oud behangpapier dient eerst te worden verwijderd, ruwe ondergronden kan je beter eerst uitplamuren. Sterk absorberende ondergronden kan je bewerken met een primer of oplosmiddelvrije grondlaag.
  2. Leg de behangstroken klaar voor je de lijm op de muur aanbrengt. Zorg ervoor dat de stroken reeds op de juiste lengte gesneden zijn. Maak stroken die ongeveer 10 cm langer zijn dan de muurhoogte, zodat u enige speling heeft. De stroken kunnen achteraf worden bijgesneden.
  3. Breng voldoende lijm aan om 1 behangstrook te bevestigen. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig over de muur verspreid wordt. Gebruik hierbij Universele Wandlijm of Lijm voor Vliesbehang. Wij raden Copagro en Perfax aan.
  4. Maak de eerste strook behang vast. Indien de muren niet helemaal loodrecht zijn, kan je best een loodlijn hanteren wanneer je de stroken tegen de muur bevestigt. Druk het behang goed aan met een zachte behangersrol. De behangstroken dienen nauwkeurig tegen elkaar aan te sluiten. Ze moeten dus niet overlappen.
  5. De randen bij het plafond en bij plinten kan je bijsnijden met een mesje en een spatel.
  6. Knip het behang bij in de hoeken en langs de kanten.
  7. Breng de volgende strook behang aan.
  8. Na droogtijd kan je renovatievlies en voorgeschilderd vliesbehang nog overschilderen. Breng op het renovatievlies eerst een primerlaag aan, zodat  het behangpapier minder verf opzuigt. Kies voor een lichte of donkere primerlaag afhankelijk van de verfkleur die je wenst. Na het aanbrengen van een eerste verflaag gebeurt het soms dat de vezels iets ruwer worden. Om de muur helemaal glad te maken, kan je het behang na de eerste schilderlaag zachtjes schuren.

Bij binnenhoeken kan je het behangpapier best gewoon doorsnijden. Op een buitenhoek kan je meestal wel doorkleven. Zorg er echter voor dat het behang nog steeds loodrecht tegen de muur hangt.

retro_behang_Roomblush

4. Tips & Tricks

Hang vliesbehang nooit op de oude manier op. Breng de lijm dus niet aan op het behang, maar op de muur. Als je de lijm op het behang aanbrengt, bestaat het risico dat het behang te veel lijm opneemt en blaasjes gaat vertonen.

Besteed voldoende aandacht aan de ondergrond waarop je je behang wil aanbrengen. Poreuze ondergronden en ondergronden die loskomen, moeten eerst bewerkt worden.

Denk goed na over het type behang dat je nodig hebt. Sommige ondergronden vereisen eerst een dik renovatievlies. Op andere ondergronden kan je direct een decoratief behang aanbrengen.

Een primerlaag is erg belangrijk. Een isolerende primer op je ondergrond zorgt dat je je behang gemakkelijker kan bevestigen. Achteraf kan je ook een primer aanbrengen bovenop je vliesbehang. Die laag doet lijmresten verdwijnen en zorgt ervoor dat het renovatievlies met behang of verf bedekt kan worden.

Gebruik voldoende lijm. Zorg ervoor dat er zeker bij de randen van elke strook voldoende lijm wordt aangebracht, zodat er geen loskomende zijkanten te zien zijn.

 

Geef je reactie