Alles over renovatievlies

 In Alles over behang

Verf die strepen achterlaat, muren die veel absorberen, krassen in nieuwe pleister,…

Herkenbaar?

Dan is het ongetwijfeld de moeite waard om de mogelijkheden van renovatievlies te onderzoeken. Wij onderzochten deze truc die professionals gebruiken om tot perfect gladde en stevige muren te komen…

1. De voordelen
2. Renovatievlies en glasvezel: Het verschil
3. De optimale soort kiezen
4. Renovatievlies per ruimte
5. Renovatievlies aanbrengen tegen verschillende types wanden
6. De voorbereiding
7. Het behang bevestigen
8. De afwerking
9. Korting voor klussers

1. De voordelen

Vliesbehang is de ondergrond bij uitstek om op te schilderen. Vlies absorbeert niet alleen minder verf, maar voorkomt bovendien ook strepen. Je komt veel gemakkelijker tot een egaal resultaat wanneer je op vliesbehang schildert dan wanneer je rechtstreeks op pleister of op een andere ondergrond aan de slag gaat.

renovlies

 

Wanneer je muren enkel een pleisterlaag hebben, zijn ze bovendien minder goed bestand tegen schokken. Hebben de kids iets té enthousiast geravot in huis? Onvoorzichtig geweest bij het verplaatsen van meubels? Het risico bestaat dat er schokken of krasjes in het pleister komen. Vliesbehang zorgt ervoor dat het oppervlak een stuk steviger wordt.

Nieuw pleisterwerk kan na enige tijd kleine haarscheurtjes gaan vertonen, die veroorzaakt worden door temperatuursverschillen en door de omgeving. Wanneer je je pleister voorziet van een laagje vliesbehang, zullen deze scheurtjes niet zichtbaar zijn.

Wanneer de muren kleine oneffenheden of kleurverschillen vertonen, kan vlies eveneens een handige oplossing bieden. Hele fijne haarscheurtjes of korrels worden gecamoufleerd door het vlies, terwijl je met dit behang ook eventuele kleurnuances wegwerkt. Zo voorkom je het risico dat kleurverschillen doorheen je verflaag zichtbaar worden.

Met vliesbehang kom je bovendien ook een stuk sneller tot het eindresultaat. Enerzijds hoef je je immers niet te bekommeren om de kleinste oneffenheden in je muur, gezien deze toch niet meer zichtbaar zullen zijn. Bovendien heb je met een basis van vliesbehang een stuk minder verf nodig, waardoor je vaak een laag minder moet aanbrengen om tot een kwaliteitsvol resultaat te komen.

Door vliesbehang tegen je muur te hangen kan je ook heel wat geld uitsparen. Je hoeft immers veel minder te investeren in verf. Bovendien kan je ook kiezen voor een vliesbehang met primer, zodat je zelfs geen primer meer hoeft te kopen. Vliesbehang met primer is ook een nette tijdelijke oplossing voor wie de muren nog niet onmiddellijk wil schilderen.

2. Renovatievlies en glasvezel: Het verschil

Glasvezelbehang is een stuk bekender dan vliesbehang, maar is in de meeste gevallen toch niet de optimale oplossing. Het is niet alleen veel moeilijker te bevestigen dan renovatievlies, maar bovendien reageren veel mensen allergisch op dit behang. Bovendien is glasvezel ook zeer ongezond voor het milieu. Daarnaast kan je bij renovatievlies voor een eenvoudig effen model kiezen, terwijl glasvezelbehang gekenmerkt wordt door de typische visgraatstructuur. Gezien dit oudere behang ook heel wat meer verf opneemt dan renovlies, is het vaak ook niet de goedkoopste oplossing. Professionelen raden dus steeds het gebruik van renovatievlies aan.

3. De optimale soort kiezen

Verschillende diktes

De meeste merken bieden vliesbehang aan met een dikte tussen de 120g en de 180g. Het meest populaire vliesbehang is dat met een dikte van 150g. Behang met deze dikte bedekt kleine korrels en haarscheurtjes, maar is toch nog zeer gemakkelijk te plaatsen.

Behang met een dikte van 120g wordt niet zozeer gekozen om oneffenheden te verbergen, maar wel om een ondergrond schilderklaar te maken. Zoals elke variant van renovatievlies zorgt dit behang er immers voor dat er minder verf geabsorbeerd wordt en dat er geen strepen zichtbaar zijn.

Vliesbehang van 180g wordt gewoonlijk gekozen om de stootvastheid van een oppervlak te optimaliseren. Bestaat het risico dat er krassen of putjes in de muren komen? Ga dan voor dit dikkere vliesbehang. Zoals bij alle types zorgt ook dit behang natuurlijk voor een optimale ondergrond om op te schilderen.

Voor ruwere oppervlaktes wordt gewoonlijk gekozen voor een vliesbehang van 280g. Hou er rekening mee dat dit behang door zijn dikte iets moeilijker te plaatsen is. Bovendien dient dit behang met een aangepaste behanglijm SR4 behanglijm te worden bevestigd. Deze lijm wordt niet met een roller maar met een spatel aangebracht

Een bijzondere variant is het Erfurt KlimaTec behang van 600g. Dit behang heeft een dikte van +/- 5mm en bedekt niet alleen oneffenheden, maar zorgt bovendien ook voor extra isolatie en voor een schimmelwerende laag.

Verschillende merken

Eén van de oudste specialisten op het vlak van renovatievlies is het Duitse bedrijf Erfurt. Dit bedrijf ging met het oog op milieu op zoek naar een groener alternatief voor glasvezelbehang en ontwikkelde daarom een assortiment renovatievlies. Bij Erfurt kan je ook terecht voor heel specifieke producten als isolerend behang of anti-allergisch behang.

erfurt

Ook bij Rasch kan je terecht voor kwaliteitsvol vliesbehang. Dit bedrijf biedt een breed assortiment dat gaat van vliesbehang tot allerlei soorten decoratief behang. Kwalitatief gezien doet het Rasch behang allerminst onder voor het Erfurt behang. vaak is het Rasch behang wel net iets goedkoper dan het Erfurt behang om dat Rasch zich eerder richt op het aanbieden van een breed assortiment aan behang dan op het aanbieden van renovatievlies met speciale eigenschappen.

Rasch

Verschillende types

Renovatievlies kan om heel verschillende redenen een handige oplossing vormen. Afhankelijk van de specifieke situatie kan je voor een specifieke oplossing kiezen.

De meeste mensen kiezen voor vliesbehang om een goede ondergrond te hebben om op te schilderen. In dat geval wordt gewoonlijk voor gewoon egaal vliesbehang met een dikte van 120g of 150g gekozen. Dit behang is gemakkelijkst aan te brengen en zorgt voor een verminderde absorptie en een effen resultaat.

Vaak dient het vliesbehang niet alleen als ondergrond om op te schilderen, maar moet het ook de schokvastheid van de muren optimaliseren. Het is een ideale oplossing om te vermijden dat er krasjes of deuken in het pleisterwerk komen. Om extra schokvastheid te garanderen wordt er in dit geval vaak voor een behang van 150g of 180g gekozen.

Een bijzondere variant is ook het EcoVlies. Dit vlies is niet alleen ontwikkeld met oog voor het milieu, maar is ook anti-allergisch en is dan ook heel geschikt voor mensen die snel last hebben van allergieën.

Het extra dikke KlimaTec behang (600g) wordt ook gekozen als extra isolatie en om schimmelvorming tegen te gaan. Met dit extra dikke behang wordt de kamer tot 75% sneller warm en wordt de warmte in de kamer ook vastgehouden.

renovatievlies-soorten

Klik op de afbeelding om deze in volledige grootte weer te geven.

4. Renovatievlies per ruimte

Renovatievlies in de badkamer

Ook in de badkamer kan er met renovatievlies gewerkt worden. Voor je begint is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ondergrond bestand is tegen vochtigheid.. Kies dus voor een aangepast, waterbestendig voorstrijkmiddel. Na deze behandeling kan je gerust met je vlies aan de slag. Gebruik hierbij een watervaste vliesbehanglijm die niet loslaat als de badkamer vochtig is. Deze lijm heeft normaal de typische blauwe kleur. Klaar met behangen? Behandel je vlies dan ook nog even met een laag waterdichte verf of vernis. Zo kom je gegarandeerd tot een eigentijds en stijlvol resultaat.

Uiteraard is het niet aangewezen om vlies aan te brengen op plaatsen die rechtstreeks met water in contact komen, zoals bijvoorbeeld in de douche. Kies op deze plaatsen bij voorkeur voor onderhoudsvriendelijke tegels.

Renovatievlies in de slaapkamer

Twee types vliesbehang zijn voor de slaapkamer erg populair. Enerzijds is er het extra dikke KlimaTec behang. Het geluidswerende en isolerende effect van dit behang is erg handig om de slaapkamer snel comfortabel in te richten. Wanneer het hele huis gerenoveerd moet worden, kiezen veel mensen voor deze snelle oplossing voor hun slaapkamer. Anderzijds wordt er ook vaak voor EcoVlies gekozen. Het is immers erg belangrijk dat de slaapkamer zo veel mogelijk anti-allergisch behandeld is om een goede nachtrust te kunnen garanderen.

Renovatievlies in de woonkamer

In de woonkamer mag het wel eens iets meer zijn. Je ontvangt er je gasten en je brengt er zelf het grootste deel van je tijd door. Daarom wordt er voor woonkamers vaak gekozen voor een 150g of een 180g vliesbehang. Zo worden eventuele oneffenheden niet alleen afgedekt, maar krijg je ook na het schilderen een heel professioneel effect.

Renovatievlies in de keuken

Ook in de keuken kan er perfect met renovatievlies gewerkt worden. Kies echter voor een aangepaste tegel rondom het kookvuur, om zo brandveiligheid en spatbestendigheid te optimaliseren. In keukens worden vaak verlaagde plafonds ingebouwd met behulp van gyproc, om zo gemakkelijker spotjes te kunnen plaatsen. Ook deze gyprocplafonds kan je afwerken met behulp van renovatievlies. Op die manier wordt de pleisterlaag tussen de gyprocplaten volledig weggewerkt en kom je tot een volledig vlak resultaat.

5. Renovatievlies aanbrengen tegen verschillende types wanden

Pleister

Goed gepleisterde muren zijn misschien wel het gemakkelijkste oppervlak om met vliesbehang op te werken. Hou er echter rekening mee dat het erg belangrijk is dat het pleister volledig uitgedroogd is voor je met je vlies aan de slag gaat. Geef vers gepleisterde muren dus de tijd om goed uit te drogen. Bewerk het pleister voor het behangen eerst nog even met een voorstrijkmiddel, zodat ze niet teveel behanglijm opnemen. Zo vindt je vliesbehang een betere hechting.

gepleisterde-muur

Hout en mdf

Ook op oppervlaktes van (verwerkt) hout kan je met vliesbehang aan de slag. Hout absorbeert echter erg veel lijm, dus is het aangewezen om het oppervlak eerst te behandelen met een aangepast voorstrijkmiddel voor hout. Gebruik ook voldoende lijm om te voorkomen dat er blaasjes in het behang komen.

mdf-platen

Glasvezelbehang

Het klinkt natuurlijk heel leuk om gewoon renovatievlies bovenop dat ouderwetse visgraatbehang te kleven. Helaas is dit zelden een goede oplossing. De visgraatstructuur is te sterk en zal na het drogen zichtbaar worden doorheen je vliesbehang. Bovendien zuigt glasvezelbehang ook heel veel lijm op. Het is dan ook aangewezen om dit behang te verwijderen. Draag daarbij eventueel een paar handschoenen om te vermijden dat de fijne glassplinters in je handen prikken.

Wanneer je muur al voorzien is van een modern effen, geschilderd vlies kan je daar eventueel wel overheen behangen. Hier heb je immers niet het risico dat er een structuur zichtbaar is doorheen je nieuwe vlies.

tasso-behang

Gyproc

Wanneer je verschillende gyprocplaten naast elkaar plaatst, dien je de naden tussen de platen met pleister weg te werken. Zo krijg je een zeer effen oppervlak. Je kan er echter nog niet direct op schilderen, gezien het verschil in kleur en in materiaal ervoor zal zorgen dat je verf anders kleurt op de gepleisterde stukken dan op de gyproc stukken. Daarom is het aangewezen om op gyproc eerst nog een laag vliesbehang te kleven. Vergeet ook hier niet met een voorstrijkmiddel te werken, want gyproc neemt erg veel behanglijm op.

gyproc-filler

Tegels en isomotegels

Behang rechtstreeks op tegels aanbrengen is erg moeilijk. Naden tussen tegels zullen steeds zichtbaar zijn doorheen je behang, en bovendien bieden stenen tegels geen grip, terwijl isomotegels dan weer te veel behanglijm zullen absorberen. Vaak kom je tot het meest nette resultaat door de tegels gewoon te verwijderen. Je kan echter ook kiezen om deze uit te plamuren. Zo krijg je een vlak oppervlak dat een goede hechting biedt voor je lijm.

wandtegels-verwijderen

6. De voorbereiding

Voor het behangen…

Wanneer je gaat behangen, dienen alle andere werken reeds klaar te zijn. Zorg ervoor dat de leidingen die in de muren lopen zeker in orde zijn, en bevestig reeds voor het behangen je plinten en sierlijsten, zodat deze zich optimaal kunnen hechten tegen de ruwe muur. Indien je aan de bovenkant van je muur ook een ophangrail voor foto’s en schilderijen wil vastkleven, kan je dit ook reeds voor het behangen doen. Wie kiest voor ophangrails met schroeven en pluggen in plaats van lijm, kan dit ook na het behangen doen. Eens de ruwe muur helemaal af is, kan het behangwerk beginnen.

Behangbenodigdheden

Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt voor je van start gaat. Op die manier kan je niet alleen sneller doorwerken, maar je zorgt er bovendien ook voor dat de hele kamer onder dezelfde omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid) wordt behangen. De benodigdheden zijn beperkt:

 • Renovatievlies (Voorzie steeds een beetje extra!)
 • Vliesbehanglijm (Kies lijm met een kleur, zodat je ziet waar je al gelijmd hebt. Het kleur verdwijnt na drogen)
 • Voorstrijkmiddel (Zorgt dat je minder lijm nodig hebt, creëert betere hechting en voorkomt blaasjes)
 • Rollers voor behanglijm
 • Kwasten om indien nodig extra lijm aan te brengen in hoekjes of kantjes
 • Spatel
 • Potlood
 • Mesje
 • Plooimeter
 • Nadenroller
 • Schietlood
 • Doekje

De muur voorbereiden

Neem oude behanglagen of vliesbehanglagen altijd weg, zodat je zo dicht mogelijk tegen de onbewerkte muur kan werken. Indien nodig kan het handig zijn om een behangafweekmiddel tegebruiken om het behang gemakkelijker te kunnen verwijderen. Eens het behang volledig weg is, kan je de muur nog even oppoetsen zodat er geen vuil of stof meer tegen hangt. Vervolgens is het aangewezen om een voorstrijkmiddel aan te brengen, zodat de muur minder behanglijm opzuigt. Zo krijgt het renovatievlies een betere hechting en loop je minder risico dat er zich luchtbelletjes vormen onder je behang.

behang-verwijderen

Wanneer je op geverfde muren aan de slag gaat, is het van belang om rekening te houden met de kwaliteit van je verf. Begint de verf al af te bladderen? Neem dan de hele verflaag weg om zo het risico te vermijden dat je renovatievlies loslaat. Kwaliteitsvolle verf kan je gewoon lichtjes opschuren om het oppervlak iets ruwer te maken, zodat het renovatievlies een betere hechting vindt. Poets vervolgens de muur nog even op en ga dan met je behang en lijm aan de slag.

Behang je rechtstreeks op pleister? Zorg er dan gewoon voor dat eventuele putjes of scheuren zijn weggewerkt met een nieuw laagje pleister of met een filler en poets vervolgens de muur nog even op.  Vervolgens is het aangewezen het oppervlak te behandelen met een voorstrijkmiddel, zodat het pleister minder behanglijm opzuigt en dat je behang zich optimaal kan hechten.

7. Het behang bevestigen

Ongeacht het oppervlak waarop je te werk gaat, zijn er bepaalde vaste stappen die je dient te volgen als je behangt met vliesbehang.

Voor je je lijm op de muur aanbrengt, is het aangewezen om eerst alle behangstroken al te snijden en klaar te leggen. Geef jezelf enige speling door de stroken ongeveer 10cm langer te snijden dan nodig. Je kan ze achteraf gemakkelijk op precies de goede lengte snijden.

Breng nu je vliesbehanglijm aan tegen de muur. Zorg ervoor dat je een oppervlak lijmt dat net iets breder is dan de eerste behangstrook, zodat de rand zeker gemakkelijk blijft kleven. Het is zeer belangrijk om altijd ruim voldoende lijm te gebruiken om te voorkomen dat er zich blaasjes vormen en dat er randen loskomen. Kies bij voorkeur voor vliesbehanglijm met een kleurschakering, zoals bijvoorbeeld Dalapro. Dankzij het roze kleur kan je precies zien waar je al lijm hebt aangebracht en waar nog niet. Geen nood, eens de lijm droog is, verdwijnt het kleur. Let op: Probeer vliesbehang nooit te bevestigen door het behang zelf in te lijmen. Het behang vindt pas een optimale hechting als je je muren inlijmt en er dan pas behang tegenaan plaatst.

Nu kan je de eerste strook tegen de muur bevestigen. Maak daarbij indien nodig gebruik van een schietlood om recht te kunnen werken. Hetzelfde proces kan je voor de volgende stroken gewoon herhalen. Zorg ervoor dat de naden tegen elkaar aansluiten zonder dat ze overlappen. Kleine naden tussen de verschillende stroken kunnen achteraf worden weggewerkt.

Wanneer je een binnenhoek wil maken, is het aangewezen om het behang door te snijden. Door de dikte is het immers heel moeilijk om in de hoeken gewoon door te behangen. Over buitenhoeken is het gemakkelijker om het behang te laten doorlopen. Het kan echter wel handig zijn om je behang op de buitenhoek lichtjes op te schuren, zodat de vezels breken en dat je een mooi gevormde hoek krijgt. Controleer na het vormen van de hoek ook even of je nog steeds loodrecht aan het werk bent. Als je merkt dat dat niet het geval is, kan je beter even een loodlijn trekken en het schuine deel afsnijden.

8. De afwerking

Eens het renovatievlies tegen de muur hangt, kan je voor de finishing touch zorgen. De meeste doe-het-zelvers kiezen ervoor om met verf aan de slag te gaan. Zoals altijd is het belangrijk om je vliesbehang eerst een laag primer te geven. Zelfs als je “voorgeprimered” vlies gebruikt hebt, kan het geen kwaad om zelf nog een extra primer te zetten. Deze vermindert de zuigkracht van je behang en camoufleert eventuele naden tussen de behangstroken. Zijn de naden na het primeren toch nog zichtbaar? Werk ze dan voorzichtig weg met een filler, zoals bijvoorbeeld Red Devil.

Vaak worden er vòòr het verven ook ophangsystemen tegen de muur geschroefd. Deze smalle witte rails komen tegen het plafond en worden gewoon mee geschilderd met de rest van de muur, zodat ze vrijwel onzichtbaar zijn. Wanneer je later foto’s of schilderijen wil ophangen, kan je er echter heel gemakkelijk ophangdraden in schuiven, zodat je je decoratie kan bevestigen zonder dat je in je nieuwe muren hoeft te boren.

muur-verven

Ook decoratief behang kan worden aangebracht op renovatievlies. De meeste decoratieve types zijn erg dun en moeten dan ook worden aangebracht op een perfect gladde ondergrond. Ook wanneer je gaat behangen is het dus belangrijk om eventuele naden tussen de verschillende stroken renovatievlies weg te werken door met een filler aan de slag te gaan.

Mag het iets meer zijn? Durf dan voor een origineel oppervlak te gaan door bijvoorbeeld met magneetverf of whiteboard verf over je vliesbehang heen te schilderen. Of ga voor een strookje schoolbordbehang… Alles is mogelijk!

9.Korting voor klussers

Nog wat extra klusmateriaal nodig? Laat het gewoon aan huis leveren, zodat jij je kan concentreren op hetgeen je moet doen. Bovendien kan je bij Acaza een extra kortingscode krijgen door je gewoon in te schrijven op de nieuwsbrief. Grote plannen? Veel materiaal nodig? Neem even contact op. We kunnen vast iets extra voor je doen.

 

 

Geef je reactie